Yazan: M. Naci Uncu
Yurt dışına evcil hayvanlarınızı çıkarırken izlenen prosedür ve yapılması gerekenler kısaca şunlar:
- Aşı karnesinin eksiksiz, öncelikle kuduz aşısı ve diğer aşılarının güncel olması gerekiyor.
- AB üyesi ülkeler için yolculuk yapacak evcillerin 7 aylıktan büyük olması gerekiyor.
(En erken kuduz aşısı yapılma yaşı 3 ay, test için en erken kan alınma tarihi aşıdan 1 ay sonra,
belge alındıktan sonra AB ülkesine en erken giriş tarihi 3 ay sonra = 7 ay) - Aşı karnesinin, veteriner hekim tarafından imzalanıp kaşelenmesi gereken yerleri onaylanmalı, mikrochip takılmalı ve mikrochip numarası aşı karnesine işlenmiş olmalı.
- Veteriner hekim tarafından uluslararası sağlık sertifikası (İngilizce) yazılması, imzalanıp kaşelenmesi gerekiyor. Amerika dahil pek çok ülke için bu belge yeterli, ancak bazı ülkelere giriş için Tarım İl Müdürlüğü’nden resmi sağlık sertifikası alınması gerekiyor.
- Kuduz titrasyon testi için, veteriner hekim tarafından kan alınıp Etlik Merkez Araştırma Laboratuvarı’na gönderiliyor. Sonuçları 7-10 gün içinde geliyor. Kuduz titrasyon testi için kuduz aşısı yapıldıktan en erken 30 gün sonra kan alınabiliyor. AB üyesi ülkelere giriş kuduz titrasyon testinden en erken 3 ay sonra yapılabiliyor.
(Kuduz Titrasyon Testi için Gerekli Belgeler; 1- Aşı karnesi fotokopisi. 2- Başvuru formunda evcil bilgileri ve sahibinin bilgileri.) - Yurtdışı çıkış işlemlerine başlarken evcilinizin iç ve dış parazit ilaçlarının yapılmış olması gerekiyor. AB üye ülkeleri için yolculuktan 15 gün önce iç-dış parazit ilaçlarının yapılıp karneye işlenmesi gerekli.
- Yolculuk tarihinden 48 saat önce ilgili belediyeden ‘menşe şehadetnamesi’ alınması gerekiyor. ‘ Menşe şehadetnamesi’ alınması için aşı karnesinin götürülmesi yeterli.
- Yolculuktan 48 saat önce Tarım İl Müdürlüğü, Hayvan Sağlığı Şube Müdürlüğü’nden veteriner sağlık sertifikası alınması gerekiyor. Bu belgenin alınabilmesi için aşı karnesinin aslı ve fotokopisi, kuduz titrasyon test sonucu ve evcilinizi götürmeniz gerekli.
- İrlanda, İsveç, İngiltere ve Malta, yurt dışından gelen evciller için 3-6 ay arası karantina uyguluyor, ancak AB üyesi bir ülkeden giriş yapıldığı takdirde PET’S (pet travel scheme) sistemiyle karantinaya girmeden ülkeye evcil girişi yapılması mümkün.
Bu hazırlıkları yaparken yukarıda anlatılanların yanı sıra gideceğiniz ülkenin konsolosluklarına başvurup işlemleri teyit ettirmenizde yarar var. Çünkü her seferinde başka bir uygulama çıkıyor, bu işi eziyete çeviriyorlar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder